semasa

Nak Meng3lak Roadbl0ck Punya Pasal, Penduduk Pakat Naik Rakit Untuk Balik Raya

Gar4-g4ra w4bak pandem1k COVID-19 yang masih lagi akt1f mel4nda hampir serata dunia, banyak aktiviti serta pergerakan mer3ntas ke luar negeri menjadi terb4tas.

Bersempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal menj3lma berbaki seminggu lagi, pastinya ramai bers3d1h khususnya bagi umat Islam.

Di Indonesia, sek4tan jalan raya di sempadan-sempadan kawasan serta wilayah turut diadakan bagi mengek4ng penul4ran wab4k berkenaan daripada berterusan.

Akan tetapi, ti4da siapa dapat mengh4lang penduduk di Jawa Barat ini untuk pulang ke kampung lebih awal bagi menyambut Hari Raya sehingga mereka nek4d menggunakan laluan alternatif.

Menerusi portal Suara Jabar, ramai sekali penduduk yang menaiki motosikal bertindak menggunakan servis rakit di beberapa batang sungai untuk mer3ntas wilayah.

Tak cukup dengan itu, penggunaan perahu juga menjadi pilihan berbanding perlu melalui jambatan Mangati di mana lokasi roadbl0ck akan dibuat.

Walau bagaimanapun, Ketua Desa Sidaharja iaitu Maman Suparman men3g4skan laluan-laluan sungai itu sebenarnya sudah lama digunakan oleh penduduk kerana lebih cepat sampai.

Tetapi, jumlah mereka dilihat meningkat sejak sek4tan jalan raya dilakukan kebelakangan ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .

Sumber: sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *