semasa

Abby Abadi Kongsi Cara Didik Anak Perempuan Tutup Aurat

Abby Abadi Kongsi Cara Didik Anak Perempuan Tutup Aurat

Menerusi Instagram, pelakon Abby Abadi berkongsi beberapa cara bagaimana dia mendidik anak-anak perempuannya agar sentiasa mendekatkan diri dengan agama dan mementingkan penjagaan aurat.

Abby berkata sejak anak-anaknya masih bayi lagi sudah didedahkan dengan didikan agama sejak bayi supaya memiliki perasaan cinta dan sayang terhadap Allah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112)

Bagaimana caranya?
Bila tidurkan anak, dodoikanlah anak dengan zikir, selawat, dan lagu-lagu nasyid yang memuji ALLAH. Apabila selalu disebut & didengarkan dengan nama2 ALLAH, anak perempuan kita akan mengenali dan mencintai ALLAH 😘
.
🦋Pakaikan anak perempuan kita dengan pakaian yang sopan sejak kecil


.
Seawal anak kita kecil lagi, elakkan dari memakaikan baju yg keterlaluan. Ajar anak kita untuk memakai baju berlengan panjang. Nanti bila anak semakin besar, mereka akan malu sendiri utk berpakaian seksi…🤭
.
🦋 Menutup aurat /Bertudung
Buleh mula ajar anak untuk bertudung sedari kecil, tiada masalah..tp jgn terlalu memaksa
.
Paling penting: Hantar ke sekolah yg baik & memberi pendidikan dunia akhirat juga. Sebab akan jadi rutin anak2 bila sentiasa belajar tentang ALLAH, Muhammad & ISLAM, akan terbentuk lah peribadi Umat Muhammad
inshaallah bila kita usaha sebaik & semampu kita, ALLAH akan permudahkan & bg jalan 😘😇


.

“Didikan awal. Kenalkan anak perempuan kita dengan Allah sejak bayi lagi. Ada yang tanya pada saya macam mana didik anak-anak perempuan boleh bertudung/menutup aurat seawal usia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112)

“Serba sedikit yang saya boleh kongsikan, jika nak anak perempuan berjaya di dunia dan akhirat, wajib kita sebagai umat Islam perkenalkan Allah kepada anak kita seawal bayi lagi,” tulisnya.

Dalam pada itu, turut menasihati ibu bapa agar mendedahkan anak-anak dengan cara pemakaian yang sopan agar ia menjadi kebiasaan.

“Bila tidurkan anak, dodoikanlah anak dengan zikir, selawat, dan lagu-lagu nasyid yang memuji Allah. Apabila selalu disebut dan didengarkan dengan nama-nama Allah, anak perempuan kita akan mengenali dan mencintai Allah.

“Pakaikan anak perempuan kita dengan pakaian yang sopan sejak kecil. Seawal anak kita kecil lagi, elakkan dari memakaikan baju yg keterlaluan.

“Nanti bila anak semakin besar, mereka akan malu sendiri utk berpakaian seksi,” katanya.

Perkongsian Abby itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang bersetuju dengan pelakon itu serta memuji didikan Abby buat kedua anak gadisnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .

Sumber: sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *